Yayoi Kusama, 88-годишна јапонска уметница од светски калибар за која малку луѓе не слушнале, го доби својот прв самостоен музеј.

Кусама е една од најпознатите и уникатни современи женски уметници, која во денешно време доброволно работи од својот дом кој се наоѓа во ментална болница.

Пред неколку години, Кусами ја забележа петокатницата во бела боја во Токијскиот дел наречен Шинџуку. Зградата била изградена од Куме Секеи, а се карактеризира со обли ѕидови и високи тавани во внатрешноста. Таа зграда сега стана идеален домаќин на делата на оваа уметница.

СПОДЕЛИ